Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Selfi slikanje i svetlost pametnih telefona utiču na brže starenje

AUTOR: CityMagazine 07 Jul, 2019
Selfi slikanje i svetlost pametnih telefona utiču na brže starenje

Da li se sećate da ste u školi na časovima fizike slušali o raznim osobinama svetlosti? Verovatno ne. Ali, srećom, postoje ljudi koji posvećuju svoj život nauci. Oni su shvatili kako svetlost sa ekrana pametnih telefona može uticati na naš život. Nažalost, njihovo otkriće nije tako lepo – ispostavlja se da nas to svetlo može učiniti starijima.

Ukoliko šaljete tekstualne poruke, proveravate Instagram ili čitate vesti na vašem pametnom telefonu, trebalo bi da se zabrinete. Glavni krivac za to jeste svetlo koje generiše naš pametni telefon. Naime, naučnici su otkrili moguće posledice životnog stila  koji podrazumeva čestu upotrebu raznih elektronskih uređaja i otkrili da čak i kratkotrajno izlaganje pomenutom svetlu povećava reaktivne vrste kiseonika (ROS).

Nije tajna da promene u ravnoteži u bilo kojoj sferi obično dovode do različitih posledica. U ovom slučaju, neravnoteža izaziva oksidativni stres što znači da se ćelija oštećuje usled oksidacije.

https://www.instagram.com/p/BaraDxVAlm4/?utm_source=ig_embed

Da bi naučnici otkrili da se ROS povećao pod svetlošću naših uređaja, koristili su određene ćelije vezivnog tkiva. Ostavili su ćelije pod ekspozicijom svetlosti jedan sat na udaljenosti od jednog centimetra. Rezultati su pokazali da se ROS povećao za oko 80–90% od uređaja.

Pre nego što odlučite da se što pre rešite telefona, treba da shvatite da još uvek postoje spekulacije o validnosti ovog otkrića. Ova tema još nije u potpunosti istražena i dugoročni efekti svetla uređaja nisu poznati. Ipak, bolje sprečiti nego lečiti, zato imajte na umu ove informacije i izbegavajte dodatno vreme provedeno ispred ekrana.

Da li biste mogli da se oprostite od selfija zarad što dužeg mladolikog izgleda?