Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta se zaista desi kada progutate žvaku?

AUTOR: CityMagazine 02 Jul, 2019
Šta se zaista desi kada progutate žvaku?

Sigurno su i vama dok ste bili mali govorili da ne smete da progutate žvaku jer će vam ostati u stomaku narednih 7 godina. Međutim, to je samo mit u koji većina ljudi i danas veruje. Istina je ipak drugačija…

Ljudsko telo je zaista čudesno. Samo uzmite u obzir činjenicu da može proizvesti milione krvnih ćelija za manje od 60 sekundi. Ali, ponekad, njegove sposobnosti su potcenjene. Savršen primer za to je prastari mit da žvakaća guma može ostati u vašem telu sedam godina.

Šta se dešava kada progutamo žvaku?

Iako nije tačno da će žvakaća guma ostati u vašem telu sedam godina, istina je da sintetički deo nije svarljiv. Ali to ne znači da će sintetički delovi samo ostati u telu godinama – guma retko ostaje u vašem telu više od nedelju dana. To je zato što želudac periodično prazni svoj sadržaj u tanko crevo, pa ako progutate žvaku, ona bi na kraju dospela u debelo crevo, i preko stolice izašla iz organizma.

Neće vam se zalepiti creva ako je ponekad lsučajno progutate ali ipak ne treba to često da radite.

Neće vam se zalepiti creva ako je ponekad slučajno progutate ali ipak ne treba to često da radite.

Da li je opasno progutati je?

Neke komponente žvake, kao što su zaslađivači, se zapravo dobro vare. Međutim, često gutanje žvakaćih guma neće učiniti vašem telu nikakvu uslugu. Nije veliki problem ako slučajno s vremena na vreme progutate žvaku, ali to svakako ne treba da vam pređe u naviku.