Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tihi simptomi anemije koje ne treba ignorisati

AUTOR: CityMagazine 27 Apr, 2019

Šta je anemija?

Anemija se definiše kao zdravstveni problem kada organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik po celom telu. Postoje mnoge vrste simptoma anemije. Neki ljudi, poput onih koji pate od anemije srpastih ćelija ili talasemije, anemični su od rođenja. Njihova tela genetski nasleđuju poteškoće u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca ili specifičnih delova crvenih krvnih zrnaca. Ali najveći deo populacije postaje vremenom anemičan ukoliko ne konzumira dovoljno gvožđa ili vitamina B12, koji su, zajedno sa folatom, neophodni za proizvodnju zdravih crvenih krvnih zrnaca.

Prenosimo vam neke od simptoma anemije koje ne treba ignorisati:

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Često vam se vrti u glavi i gubite dah

Bez dovoljno gvožđa ili vitamina B12, telo ne može da proizvede dovoljno specifične vrste proteina zvanog hemoglobin, koji je ključan za funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca. Hemoglobin, koji je toliko bogat gvožđem da krvi daje svoju crvenu boju, omogućava da se kiseonik veže za ćelije tako da ga ćelije mogu nositi u krvotoku kroz telo. Kada nema dovoljno gvožđa ili vitamina B12 da bi se stvorile adekvatne količine hemoglobina, neki delovi tela neće dobiti potreban kiseonik.

Rezultat: Neki simptomi anemije su takvi da ostajete bez daha i ponekad dobijate tako malo kiseonika da se osećate omamljeno ili da vam se vrti u glavi.

Uvek ste tako umorni

Jedan od najčešćih (i najočiglednijih) simptoma anemije jeste opšti osećaj iscrpljenosti. Umor je uzrokovan istim procesom koji dovodi do gubitka daha i vrtoglavice: bez dovoljno gvožđa ili vitamina B12, nema dovoljno hemoglobina, i bez dovoljno hemoglobina, nema dovoljno kiseonika kao goriva za telo.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Osećate bol u grudima

Kada cirkuliše manje zdravih crvenih krvnih zrnaca, srce mora da radi još napornije da ih pokrene kroz telo. Kao rezultat toga, srce kuca brže nego što je normalno i možete početi da osećate napetost kao bol u grudima.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Šake i stopala su vam hladna

Ako primetite da su vam ekstremiteti hladniji nego inače, to može biti znak nedostatka gvožđa ili anemije. Razlog za to je zato što kada ste anemični, nemate dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca u vašem telu. Gvožđe pomaže ovim krvnim ćelijama da isporučuju toplotu i hranljive materije ostatku vaših ćelija, tako da kada imate nedostatak, vi ste skloniji hladnoći.

Velike glavobolje

Većina nas povremeno dobija glavobolju, od stresa, nedostatka sna, bolesti i drugih razloga. Ali ako imate glavobolje više nego što je normalno za vas, možda je vreme da proverite nivo gvožđa. Niski nivoi gvožđa mogu da znače da nedovoljno kiseonika dopire do mozga.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Šta da radite ako ste anemični?

Ako imate neke od ovih simptoma anemije i smatrate da ste možda anemični, važno je da se konsultujete sa lekarom radi procene da biste tačno utvrdili koju vrstu anemije imate i šta treba da uradite da je izlečite.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Kako da izaberete zdraviju hranu za Uskrs

Uskrs je praznik koji slavimo sa porodicom i prijateljima – obično okupljeni oko bogate trpeze sa sve specijalnim desertom na…

Iva: Restoran u koji vredi doći ponovo

Maštovito i magično, lucidno i lepršavo, inovativno i inspirativno, skladno i suptilno... samo su neki od utisaka koje nosimo nakon…

Sedam načina da lakše ustanete rano ujutro da biste vežbali

Evo šta ja radim da bih ustala rano ujutro i vežbala – i dobro se osećala zbog toga. Oduvek više…

Ove kućne biljke prečišćavaju vazduh i eliminišu toksine

Biljke su poznate po tome da nam popravljaju raspoloženje i unose život u dom, ali mogu učiniti i mnogo više…