Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Topla kupka je jednako korisna za zdravlje kao i vežbanje

AUTOR: CityMagazine 12 Apr, 2019
Topla kupka je jednako korisna za zdravlje kao i vežbanje

Istraživači Nacionalnog centra za sport i medicinu na britanskom univerzitetu Lafbarou su napravili eksperiment u kome je učestvovalo 14 odraslih muškaraca. Jedna polovina njih je dobila zadatak da svaki dan vežba oko sat vremena, dok je druga polovina trebalo da uživa u toploj kupki u istom vremenskom periodu.

Detaljnom analizom različitih merila zdravlja kod učesnika eksperimenta je otkriveno da su zdravstvene koristi i jedne i druge aktivnosti praktično slične. Osobe koje su vežbale su, naravno, više smršale, ali i oni koji su se odmarali u kadi mogu da se pohvale činjenicom da su izgubili 140 kalorija po jednoj sesiji. Osim toga, regulacija nivoa šećera u krvi je bila bolja kod grupe koja se nije znojila u teretetani.

Topla kupka nije samo prijatna, već je i zdrava

Topla kupka nije samo prijatna, već je i zdrava

Stiv Fokner, jedan od autora studije, je izjavio da su mnoge kulture vekovima bile upoznate sa prednostima toplih kupki, ali da tek danas naučnici ozbiljno razmatraju koristi od pasivne izloženosti toploti. Očekuje se da će u budućnosti biti još više istraživanja koja će otkriti nove detalje u vezi sa ovom teorijom, ali dok ih čekamo, imamo dobar izgovor da što češće punimo svoju kadu toplom vodom i uživamo u kupki.