Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Voda– Redovna hidracija za zdraviji dan

AUTOR: CityMagazine 28 Jan, 2019
Voda– Redovna hidracija za zdraviji dan

Voda je omiljeno piće našeg organizma. Svaki deo našeg tela u velikoj meri zavisi od količine vode koju popijemo. Naše raspoloženje, koncentracija, budnost, sve je pod jakim uticajem vode. Jasno je, ova tečnost je mnogo više od osećaja žeđi, kako je najčešće doživljavamo na dnevnom nivou.

U svetu savremenog čoveka, dani su ispunjeni različitim aktivnostima, koje ne pitaju za rokove i najmanje se razmišlja o zdravim životnim navikama. Upravo iz tih razloga, treba izdvojiti svaki slobodan trenutak za kratak osvrt na kvalitet života, zapitati se o načinima na koji može da se poboljša i krenuti sa njihovom primenom. Za početak, sredinu i kraj, neka to bude voda – njen povećan unos doprineće skladu u organizmu i sveukupnom izbalansiranom osećaju.

„Voda je najvažnija hranljiva materija i adekvatan unos vode je neophodan deo zdrave ishrane s obzirom na brojne funkcije koje voda ima u našem organizmu. Preporučuje se da sve osobe smanje sadržaj natrijuma (kuhinjske soli) u hrani i napicima koje unose, a posebno su korisne niskomineralne vode koje imaju manje od 20 miligrama natrijuma po litru”, savetuje profesor doktor Sergej Ostojić, lekar i višedecenijski fiziolog vrhunskih sportista.

Ne čekajte da budete žedni pa da popijete vodu

Ne čekajte da budete žedni pa da popijete vodu

Svaki put kada primetite da se koža peruta ili da ste pospani, a dugo ste spavali, razmislite koliko vode unosite. Osim ovih, postoje i brojni drugi simptomi koji će vam dati do znanja da je čaša vode tog trenutka prioritet. Zato, da ne gubite vreme razmišljajući o tome šta vas muči, popijte malo vode. Po preporuci stručnjaka, najbolje je da ona bude niskomineralnog sastava, jer se upravo takva preporučuje svima – bebama koje probaju vodu prvi put, pa i najstarijim članovima društva.

Ne dozvolite sebi da vam manjak tečnosti prouzrokuje zdravstvene probleme, već na vreme sprečite sve potencijalne tegobe. Pijte vodu kad god za to dobijete priliku, zamenite sokove njome i osetite sve benefite koje ovaj magični napitak pruža.