Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zdravlje zuba: 5 saveta koje ne bi trebalo da ignorišete

AUTOR: CityMagazine 17 Feb, 2019
Zdravlje zuba: 5 saveta koje ne bi trebalo da ignorišete

Čini se da tek kada se nešto desi našim zubima počinjemo ozbiljno da shvatamo savete stomatologa. Ne postoji dobar razlog zašto je to tako osim naše lenjosti i nebrige. Uvek je bolje sprečiti nego lečiti pa je tako i sa zdravljem vaših zuba.

Već ste hiljadu puta čuli da treba da perete zube bar tri puta dnevno i redovno koristite konac, ali postoje i neke manje poznate činjenice o ishrani i higijeni koje su relevantne za zdravlje vaših zuba. U nastavku ćemo vam otkriti neke od njih…

1. Nemojte prati zube odmah nakon obroka

Vrlo je lako oštetiti zubnu gleđ na ovaj način, posebno ako koristite četkicu sa tvrđim vlaknima. Neposredno nakon što jedete, zubna gleđ postaje malo mekša pa iz tog razloga stomatolozi preporučuju da operete zube tek 30 do 40 minuta posle obroka.

2. Kafa nije prijatelj vaših zuba

Svi volimo kafu, ali to ne menja činjenicu da ona nije dobra za zdravlje naših zuba, posebno kada je konzumiramo sa šećerom. Takođe je problematično što dugo pijemo jednu šolju ovog napitka. Jasno nam je da je kafa postala čitav ritual u kome uživamo svako jutro na poslu ili u kafiću sa prijateljima, ali bi za naše zube bilo bolje da je što brže popijemo.

Potrudite se da što pre popijete svoju jutarnju ili popodnevnu dozu kafe

Potrudite se da što pre popijete svoju jutarnju ili popodnevnu dozu kafe

3. Posetioci bazena bi trebalo da budu oprezni

Nećemo vam reći da lišite sebe zadovoljstva plivanja. Uostalom, ova aktivnost je zdrava za vaš organizam. Ipak, postoji jedan problem. Voda u bazenima sadrži hemikalije za dezinfekciju koje su veoma loše za vaše zube. Iz tog razloga, izbegavajte bazene bar leti kada imate mogućnost da plivate u slanoj i slatkoj vodi.

4. Pasulj je samo za one sa zdravim zubima

Ako imate karijes, recite zbogom pasulju. Naime, ova namirnica poseduje protein koji izaziva nekontrolisanu deobu ćelija i može da dovede do ozbiljnih infekcija.

5. Nipošto ne stavljajte pirsing na jezik

Zubi i desni su podložni oštećenjima kada nosite nakit na svom jeziku, a da ne pričamo o infekcijama. Najbolje bi bilo da zaboravite na ovaj način ukrašavanja svog tela.