Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Znate li šta je refleksologija i kako vam može pomoći?

AUTOR: CityMagazine 26 May, 2019
Znate li šta je refleksologija i kako vam može pomoći?

Refleksologija je vrsta alternativne terapije koja se zasniva na ideji da različite tačke na stopalima (i rukama) odgovaraju specifičnim mišićima ili organima u telu.

Refleksolog će vršiti pritisak na ove tačke kako bi oslobodio napetost, poboljšao cirkulaciju i unapredio zdravlje u srodnoj oblasti tela. Na primer, u slučaju da ste imali nekih problema sa ušima, refleksolog bi se fokusirao na koren malog prsta, dok je kod srčanih problema, fokus na centru stopala.

Tokom sesije se ne koristi ulje za masažu, već samo prsti refleksologa

Tokom sesije se ne koristi ulje za masažu, već samo prsti refleksologa

Da li to stvarno funkcioniše?

I da, i ne. Malo je naučnih dokaza koji podržavaju teoriju da dodirivanje određenih delova stopala može uticati na određene delove tela. Međutim, mnoge studije pokazuju da refleksologija može biti korisna za opšte stanje, povećavajući opuštanje i snižavajući stres (slično drugim oblicima masaže).

Kakav je osećaj?

Tokom sesije refleksologije, cipele i čarape se skidaju, a vi ćete ili sedeti ili ležati u udobnom položaju. Za razliku od masaže stopala, vaš refleksolog obično ne koristi nikakve losione ili ulja, već će vršiti pritisak prstima u skladu sa određenom mapom. U zavisnosti od vaše lične tolerancije bola i procesa koji se dešavaju u vašem telu, refleksologija može ponekad da bude i malo bolna. Ali, generalno, većina ljudi smatra da je to prijatan osećaj. Tipična sesija refleksologije traje 30 do 60 minuta.