Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
5 mitova o bračnom životu

Često ćete čuti savete o tome šta bi trebalo da radite da biste imali srećni brak. Mnogi od takvih saveta su najčešće zablude koje vam mogu poremetiti skladan odnos sa partnerom, u slučaju da ih previše ozbiljno shvatite.

Bračni terapeuti Džon M. Gotman i Leri Šušanski dobro su razmišljali o ovoj temi i izdvojili su neke mitove o braku kojih se posebno treba čuvati.

Mit #1: Vaš supružnik treba da vam bude i najbolji prijatelj

Lepo je imati blizak odnos sa svojim partnerom, ali to ne znači da baš sve treba da delite sa njim. Ostavite mesta u svom životu za najbolje prijatelje i one koji su bili uz vas i pre nego što ste stupili u brak. To je dobro za vaš društveni život, ali i za brak.

Mit #2: Ljudi koji su srećni u braku se nikada ne svađaju

Psiholozi će vam reći da su konflikti između partnera neizbežni i normalan deo svake veze. Ne verujte onima koji vam kažu da se srećni parovi ne svađaju. To sigurno nije istina. Ako dođe do konflikta između vas i vašeg partnera, bitno je da dobro porazgovarate o problemu, izvučete adekvatne zaključke i oprostite jedno drugom ako ste u žaru besa rekli nešto što nije trebalo.

Mit #3: Brak će vam pomoći da prebrodite druge probleme

Ako već inače niste zadovoljni sobom ili ste povremeno deperesivni, brak ne može kao magičnim štapićem da učini da se odjednom osećate odlično. Svakako će vam značiti da imate blisku osobu pored sebe kojoj možete da se poverite i koja će vas podržati u najtežim trenucima, ali ćete ipak morati sami da rešite svoje probleme koji vas čini nezadovoljnim.

Mit #4: Fleksibilnost je bitna za srećan brak

Žrtvovanje svojih interesa zarad partnerovih možda pokazuje vašu posvećenost njemu, ali u dugom roku nije dobro za vaš brak. To će samo izazvati nezadovoljstvo kod vas, ako ne dobijate ništa zauzvrat. Iz tog razloga, ne budite vi uvek ti koji popuštate u svakom konfliktu, nego se ponekad i izborite za svoje želje.

Mit #5: Ako morate puno da radite na braku, to znači da ste izabrali pogrešnu osobu

Ovo je verovatno najčešće zabluda o braku. U današnje vreme parovi se razvode posle par godina jer su naprasno otkrili da ne žive u bajci i da je potrebno da malo porade na svom braku kako bi on bio skladan. To je pogrešno shvatanje, koje je istovremeno i prilično naivno. Trud je neophodan za sve u šta se upuštate, a posebno u braku.

Izvor: Bright Side