Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li žene stvarno više vole bradonje?

AUTOR: CityMagazine 17 Jan, 2020
Da li žene stvarno više vole bradonje?

Sve više muškaraca nosi bradu u poslednje vreme, i tu ne mislimo samo na starije muškarce. Mnogi mladi i sredovečni muškarci koji drže do stila troše puno vremena i novca na negovanje svoje brade, ali postavlja se pitanje da li ih to čini atraktivnijim suprotnom polu?

Ova tema se činila relevantnom istraživačima sa Univerziteta u Kvinslendu i Univerziteta u Sterlingu, pa su odlučili da se njom pozabave u svojoj novoj studiji.

U njihovom eksperimentu učestvovavalo je 919 heteroseksualnih žena između 17 i 70 godina. Njima su prikazana tri muška lica i od njih se očekivalo da ocene njihovu atraktivnost. Svako od tri lica je prikazano u verziji sa bradom i bez brade, a takođe je napravljeno pet verzija svakog lica od najmanje do najviše muževnog (uz pomoć različitih kompjuterskih modifikacija vilice, očiju i obrva). U eksperimentu je takođe zabeleženo koliko se date žene gade parazita na ljudskom telu.

Analiza njihovih odgovora je donela relativno očekivane rezultate. Naime, većini žena su muževnija lica bila atraktivnija od manje muževnih. Brade su tu odigrale ključnu ulogu budući da su lica sa najgušćom i najdužom bradom izabrana za najatraktivnija.

Ipak, to ne znači da odmah treba da bacite svoj brijač u đubre. Postoji određeni broj žena koje nisu veliki ljubitelji brada. U ovom eksperimentu, to su praktično iste osobe kod kojih paraziti izazivaju najveće gađenje.

Jedan od autora studije, Entoni Li, izjavio je za Gardijan da ti strahovi verovatno proizlaze iz naše evolutivne prošlosti. U današnje vreme stroge higijene, veza između brade i parazita više ne postoji, ali to kod mnogih od nas ne umanjuje urođeno gađenje prema bradama.

Entoni je u istom intervjuu rekao da ne treba donositi odluku o puštanju brade na osnovu jedne studije. Uostalom, nekim muškarcima ona dobro stoji i čini ih muževnijim, dok drugi sa bradom izgledaju smešno. Atraktivnost, na kraju, ipak ne može da se svede na samo jednu stvar.

Izvor: Unilad