Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ime je povezano sa vašim izgledom (više nego što mislite)

AUTOR: CityMagazine 18 Mar, 2018
Ime je povezano sa vašim izgledom (više nego što mislite)

Naša imena su mnogo više od kombinacije slova koja nas razlikuju, u velikoj meri ona su nosioci našeg indetiteta, ali ono što je još važnije, mogu uticati na određene aspekte našeg života. Tokom jednog psihološkog istraživanja, utvđeno je da ime ima uticaj i na naš izgled. 

Studija iz Pariza, objavljena u časopisu Journal of Personality and Social Psychology, identifikovala je povezanost imena i fizičkog izgleda. Učesnicima istraživanja su pokazivane fotografije nepoznatih osoba, a njihov zadatak je bio da ih imenuju, samo na osnovu njihovog izgleda. Na primer, pojedincima iz Severne Amerike pokazali su sliku žene, za koju su naveli četiri imena koja bi mogli da izaberu. Na samom početku imali su 25 odsto šanse da pogode pravo ime, ali rezultati su pokazali da je više od polovine ispitanika dalo tačan odgovor.

Teorija koja stoji iza ovog zaključka jeste da su sva imena zasićena određenim stereotipima koji utiču na naše ponašanje, a samim tim i na naš utisak o pojedincima. Odnos između imena i stereotipa zavisi od društvenog okruženja. Ovo je potvrđeno činjenicom da je većina ispitanika pravilno povezala ime sa fotografijom osobe, ali samo u onoj situaciji kada su pojedinci iz iste kulture.

Izdvojeno za tebe

Naučnici otkrivaju: Od čega zavisi hoće li muškarci koristiti kondome

Odluka o korišćenju prezervativa najčešće zavisi od seksualnih navika pojedinaca, svesti o riziku od dobijanja seksualno prenosivih bolesti, ali i…

Kako pravilno da hodate u visokim štiklama?

Kako da hodate u visokim štiklama a da to izgleda zanosno a ne nespretno? To je ono što se mnoge…

5 zdravstvenih mitova od kojih se doktorima diže kosa na glavi

U javnosti je toliko mnogo saveta vezanih za zdravlje ljudi da je ponekad zaista teško razlučuti koji od njih su…

10 najseksipilnijih ženskih imena

Izgovaranje imena prilikom upoznavanja se podrazumeva, iako ono ne može opisati karakter osobe, može nam zvučati privlačno, zavodljivo i seksi.…