Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako izaći na kraj sa neurednom osobom?

AUTOR: CityMagazine 13 Jan, 2020
Kako izaći na kraj sa neurednom osobom?

Uredne osobe vole da raspremaju i rasklanjaju nered za sobom, a samim tim prostor u kome borave prijatniji je i za njih, ali i za one koji ih posećuju. Tačno znaju gde im se šta nalazi, organizovani su i život im je lakši. Sa druge strane, postoje i oni koji bolje funkcionišu u zatrpanim stanovima, gde se ne zna red, a garderoba i predmeti se stihijski odlažu. Ukoliko živite sa cimerom ili partnerom koji se ponašaju na taj način, ostanite sa nama i u nastavku.

Život sa drugom osobom, bila ona prijatelj ili partner podrazumeva kompromise i dogovor. Potrebno je uklopiti obaveze, ali i podeliti zaduženja kada su u pitanju nabavka i održavanje stana ili kuće. To ponekad nije lako, jer svi imamo navike i očekivanja koja su nam usađena od detinjstva. Stoga, u redovima koji slede pročitajte naše savete na temu raspremanja doma, kada druga strana ne želi podjednako da učestvuje.

  • Popričajte mirnim tonom

Guranje problema pod tepih nije rešenje, te se cimeru ili partneru obratite iskreno, ali sa poštovanjem. Činjenica je da nered unosi stres i pometnju osobama koje vole da sve stoji na svom mestu. Odaberite mesto i vreme za razgovor na ovu bitnu temu, jer je u zajedničkom interesu da prostor koji delite bude čist i uredan. Svaka strana ima svoje razloge zašto se tako ponaša, te je potrebno pronaći kompromis.

  • Definišite šta za svakoga od vas znači prljavo

Prljavština i nered nisu isto, jer prvo podrazumeva prašinu, gar, ostatke hrane i buđ na sve strane. Neodržavanje prostora čistim može ugroziti zdravlje i svakodnevno funkcionisanje. Sa druge strane, nered predstavlja gomilanje stvari tamo gde im nije mesto. Pedantne osobe često mešaju ova dva pojma, i u tome greše. Prljavština treba da se ukloni udruženim snagama, a oko razbacanih stvari je već lakše postići dogovor.

  • Pokušajte da postignete kompromis

Za početak, ispričajte drugoj strani kako vi doživljavate idealan dom. Možda budete prijatno iznenađeni odgovorom druge strane. Upravo tada možete započeti dogovaranje u vezi sa održavanjem zajedničkih prostorija, te koje kućne poslove je potrebno obavljati na dnevnom, sedmičnom i mesečnom nivou. Važno je da dom bude čist, a tek onda i lepo pospremljen i uredan.

  • Poslužite se fotografijama i listama

Kada se dogovorite, te očistite i raspremite stan, napravite par fotografija, kako biste znali kako u budućnosti želite da prostorije izgledaju. Njima se uvek možete vraćati ukoliko druga strana ne ispoštuje dogovor. Takođe, naš predlog je da sastavite listu kućnih poslova koji treba da se obave. Naravno, izbegavajte dodavanje novih obaveza bez prethodnog znanja cimera ili partnera. To bi samo izazvalo negodovanje i vraćanje na staro.

  • Poštujte lični prostor

Važno je znati da se zajedničke prostorije održavaju prema ustaljenom planu, a zasebne kada i kako kome odgovara. Tu već možete biti fleksibilniji, i ne možete očekivati previše, sem da budu čiste. Na to morate da se naviknete i gledate svoja posla.

  • Nemojte zvocati

Život sa osobom koja ne rasprema za sobom može predstavljati izazov. Međutim, podjednako teško je trpeti osobu koja zvoca sve vreme. Stoga, budite mirni i tolerantni kako biste postigli rešenje koje odgovara obema stranama. Svoju policu, krevet ili spavaću sobu organizujte kako želite, i shvatite da osobi koja živi sa vama možda prija nered u njenom kutku.

Izvor: The Spruce

Fotografije: Unsplash