Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako se ponaša osoba sa manjkom emocionalne inteligencije?

AUTOR: CityMagazine 15 Feb, 2020
Kako se ponaša osoba sa manjkom emocionalne inteligencije?

Nedovoljno razvijena emocionalna inteligencija odražava se na društveni život i odnose koje gradimo sa ljudima. Pojedini stručnjaci iz ove oblasti čak smatraju da je ona važnija od koeficijenta inteligencije kada su u pitanju izgledi za uspeh u životu. Verovatno vam nije teško da se setite poslednje prilike kada ste se posvađali sa nekim jer niste izrazili trenutna osećanja, ili obrnuto, da vi niste razumeli kroz šta prolazi druga strana. U oba slučaja posredi je nedovoljno poznavanje emocija, a na tome se srećom može poraditi.

Emocionalna inteligencija određuje kako ćemo se ponašati u kontaktu sa kolegama, poslodavcima, prijateljima, članovima porodice ili poznanicima. Ukoliko primećujete da često nailazite na poteškoće u komunikaciji, vreme je da nešto promenite u svom ponašanju. Koeficijent emocionalne inteligencije se označava sa EQ, a u redovima koji slede otkrijte tipične oblike ponašanja osoba kod kojih je on nizak.

1. Često započinje rasprave

Verovatno ste se do sada susretali sa osobama koje vole da se raspravljaju, kako sa dragim ljudima, tako i sa potpunim strancima. Problem je u nedostatku razumevanja druge strane, odnosno kako se ona oseća u datom trenutku.

2. Ne oseća osobu prekoputa sebe

Osobe koje imaju nizak nivo emocionalne inteligencije ne primećuju promene u tuđim osećanjima ili ponašanju. Ne umeju da prepoznaju da im je supružnik ljut, ili kolege iznervirane. Međutim, još im teže pada kada im se na to ukaže, odnosno to što drugi očekuju da ona zna kroz šta prolaze. Emocije, generalno, izazivaju nelagodu kod ovakvih ljudi.

3. Smatra da su drugi ljudi preosetljivi

Još jedan oblik ponašanja koji se vezuje za osobu sa niskim EQ-om, jeste upućivanje neumesnih komentara kada za njih nije ni vreme ni mesto, što zna da izazove neodobravanje druge strane. Kada joj se skrene pažnja na to, ona često pomisli kako je posredi preosetljivost. Ovakvo sagledavanje situacije ne čudi, jer je reč o osobi koja ne razume tuđa osećanja.

4. Odbija da sasluša tuđa razmišljanja

Osoba koja pati od nedostatka emocionalne inteligencije uglavnom smatra da je u pravu i čvrsto brani svoje stavove. Pritom, odbija da sasluša drugu osobu, i njenu stranu priče. Stoga, ume da bude pesimistična i previše kritična kada je u pitanju doživljaj drugih ljudi.

5. Krivi druge za svoje greške

Nije uvek lako sagledati šta je dovelo do propusta, odnosno koje emocije i reakcije su nas dovele u neugodnu situaciju. Osobama sa niskim EQ-om to posebno teško pada, Prvo što urade kada shvate da su pogrešili jeste okrivljavanje drugih. Uvek pronalaze opravdanja za svoje postupke, kao što je, na primer, komentar da nisu mogli drugačije da postupe u datim okolnostima, a da to niko ne razume. Ne preuzimaju odgovornost za svoje greške, ali i dalje se osećaju ogorčeno i na udaru.

6. Ne ume da izađe na kraj sa snažnim emocijama

Kada nastupe teški trenuci bilo u njenom ili životu bliske osobe, ne ume da prepozna dubinu emocija. Često se povuče kako ne bi morala da prisustvuje izlivu tuge, besa ili drugih snažnih osećanja. Kada se ona nađe u problemu, trudi se da prikrije ono što nosi u sebi.

7. Ispoljava nagle emocionalne reakcije

Jedan od najvažnijih pokazatelja emocionalne inteligencije jeste sposobnost kontrolisanja osećanja. Međutim, osobe sa nedostatkom iste bore se da razumeju i saberu svoje emocije. Često imaju snažne izlive osećanja koji se čine prenaglašenim.

8. Teško održava prijateljstva

Osoba sa niskim EQ-om deluje grubo i hladno, te teško neguje prijateljsvo na duge staze. Bliski odnosi zahtevaju međusobno davanje i primanje, razmenu osećanja, razumevanje, i podršku, što njoj nisu jače strane.

9. Ne saoseća se sa drugima

Osobi sa nedovoljno razvijenom emocionalnom inteligencijom teško polazi za rukom da se postavi na mesto drugoga. Posebno u pogledu osećanja kroz koja prolazi. Stoga, ne čudi nedostatak empatije u situacijama kada je ona preko potrebna.

Izvor: Very Well Mind

Fotografije: Unsplash