Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zašto ne možemo da zapamtimo imena osoba koje upoznamo?

AUTOR: CityMagazine 03 Jun, 2020
Zašto ne možemo da zapamtimo imena osoba koje upoznamo?

Da li ste se ikada zapitali zašto ne možete da se setite nekih podataka ili iskustava? Činjenica je da se to svima dešava. Posebno je neprijatno kada ne zapamtimo ime ili lik osobe prilikom prvog susreta, pa se narednog puta desi da ona nas prepoznaje, a mi nju ne. Na sreću postoji nekoliko objašnjenja, a ukoliko vas interesuje zašto do ovog izazova dolazi, pozivamo vas da ostanete sa nama i u nastavku.

1. Ono što zapamtimo (uglavnom) nije tačno

Kako vreme promiče, ono što doživimo sve je dalje od istine. Rezultati jednog istraživanja objavljeni na stranicama The Journal of Neuroscience, pokazuju da kada nas memorija izda, mozak preuzima ulogu da je dopuni izmenjenim detaljima. To je jedno od pojašnjenja zašto neke trenutke ne možemo da prizovemo.

2. Pamtimo samo ono što želimo

Verovatno ste upoznati sa pojmom selektivna memorija, koja nam pojašnjava zašto neke događaje i trenutke zapamtimo, a druge ne. Odgovor je jednostavan, a glasi da pamtimo samo ono što nam odgovara. Zamislite kakva bi zbrka vladala u našem mozgu kada bismo zabeležili svaki detalj koji proživimo. Zato uspemo da se setimo određenih epizoda, brojeva, likova i situacija, a drugih ne.

3. Pamtimo trenutke koji su nam značajni

Selektivna memorija radi po principu prioriteta, a prednost imaju iskustva koja su nam zbog nečega posebna. Sve što je suvišno se vremenom briše. To je razlog zašto se dve različite osobe koje su prisustvovale nekom događaju ne sećaju istih detalja.

4. Imamo ograničenu memoriju

Naš mozak ne može sve da zapamti, jer doživljavamo nova iskustva, koja treba da prerastu u uspomene. Naučnici sa Univerziteta u Torontu istraživali su dve funkcije memorije, jednu da pamti, drugu da zaboravlja. Neuroni koji su zaduženi za drugu, nalaze se u hipokampusu i razvijaju se u ranom detinjstvu. To nam pojašnjava zašto se ne sećamo perioda prve tri i po godine života.

Izvor: Grazia Italia