Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Zašto ne osećamo miris svog doma?

Vaš dom se oseća. Ne brinite, niste jedini. Oseća se dom vaših komšija, prijatelja i rodbine, bogatih i siromašnih ljudi, kraljeva, predsednika i osoba nižih slojeva. Svako od njih, međutim, tvrdio bi da nema ništa specifično u vezi sa mirisom njihovog doma, iako isto ne bi rekli za domove drugih ljudi. Zašto je to tako?

Pamela Dalton, kognitivna psihološkinja koja proučava ovaj fenomen već nekoliko decenija, kaže da je on gotovo univerzalan. „Ljudi se vrate s odmora i prvo što pomisle kada kroče u svoj dom je kako je ustajao vazduh unutra i da bi bilo bolje da otvore prozor“, izjavila je ona za New York Magazine. Možda je vazduh u vašem domu stvarno ustajao kada se vratite sa odmora, a možda se vaš dom tako oseća sve vreme, kako tvrdi Pamela Dalton, samo što vi to inače ne primećujete. Isto kao što ne primećujete miris cveća posle nekog vremena i čini vam se da se smanjio, iako ste se samo navikli na njega.

Ljudi, naime, osećaju mirise kada čestice mirisa preko naših nozdrva stignu do olfaktornih receptora, koji šalju nervni impuls do odgovarajućeg dela velikog mozga zaduženog za čulo mirisa. Veoma brzo, međutim, miris koji smo osetili gubi svoju prvobitnu jačinu. Do toga dolazi jer je naš mozak defakto „odlučio“ da nije potrebno da obraćamo pažnju na dati miris, jer nam ne preti opasnost od njega ili neke druge stvari s kojom je on u vezi.

Naučnici nisu još uvek 100% sigurni zašto se tako brzo navikavamo na mirise, ali jedna od njihovih najverodostojnijih hipoteza je da nam to omogućava da se koncentrišemo na najsuptilinije promene mirisa u našem okruženju. U slučaju naših davnih predaka to bi značilo da su oni mogli lako da osete kada dođe do promene mirisa njihovog plena, što bi im signaliziralo da je leš životinje istrulio i više nije bezbedan za jelo.

Kako vam onda ovo saznanje može pomoći da postanete svesniji mirisa svog doma? Pamela Dalton je ponudila nekoliko trikova. Prvi od njih smo već pomenuli, a to je privremeno napuštanje doma i vraćanje kući posle nekog vremena. Ako to ne funkcioniše, probajte da dignete svoj krvni pritisak kratkim, ali intenzivnim vežbanjem. To navodno dovodi do izoštravanja našeg čula mirisa. Jedini problem ovog metoda je što ćete nakon fiskulture biti znojavi, pa ćete možda taj miris osećati više nego miris vašeg doma.

Na kraju treba reći da „problem“ neprijatnog mirisa vašeg doma verovatno ne postoji, posebno ako je potrebno da izađete iz kuće i vratite se nazad da biste ga osetili. Vaši gosti će sigurno primetiti da nešto miriše drugačije kod vas nego kod njih, ali drugačije ne znači i neizdrživo. Uostalom, i vi ćete bar nakratko pomisliti isto kada budete kročili preko njihovog praga.

Izvor: Mental Floss