Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

10 najboljih golova i poteza Dijega Maradone (1960-2020)

AUTOR: CityMagazine 25 Nov, 2020
10 najboljih golova i poteza Dijega Maradone (1960-2020)

Dijego Maradona, jedan od najboljih fudbalera svih vremena, preminuo je u 61. godini. Španski i argentinski mediji javljaju da je preminuo od srčanog udara u svom domu, samo par nedelja nakon operacije mozga. Prethodne objave govorile su da oporavak teče dobro, ali svet je nažalost ostao bez argentinske fudbalske legende.

Dijego Armando Maradona rođen je u Buenos Ajresu, gde je otkriven njegov fudbalski talenat još dok je bio mali dečak. Prve fudbalske korake načinio je u juniorskom klubu Los Cebolitas, odeljku kluba Argentinos Juniors, za koji je debitovao par godina kasnije. Odlični juniorski nastupi kandidovali su ga za argentinsku reprezentaciju, čije boje je predstavljao prvi put ubrzo nakon šesnaestog rođendana. Prešao je u čuveni Boka Juniors i tamo proveo samo jednu sezonu, ali im je svojim igrama pomogao da osvoje titulu.

Vrlo brzo su počeli da ga traže i klubovi iz Evrope i prešao je u Barselonu 1982. godine, za tada rekordnu sumu od 5,6 miliona evra. Nije uspeo da pokaže sav svoj potencijal, prevashodno zbog slomljenog članka. Nakon oporavka, 1984. godine prešao je u Napoli, otkad i kreću najbolji trenuci u njegovoj karijeri. To se posebno odnosi na Svetsko prvenstvo u Meksiku dve godine kasnije, kada je Argentina i osvojila zlato. On je odigrao svaki minut svake utakmice, postigao pet golova i zabeležio pet asistencija. Jedan od njegovih najlepših golova, koji mnogi smatraju „golom veka“, je onaj protiv reprezentacije Engleske baš na ovom prvenstvu.

Učestvovao je na još dva svetska prvenstva sa Argentinom, ukupno je imao 91 nastup za nacionalnu selekciju i postigao je 34 gola. Na klupskom nivou, nakon Napolija, za koji je odigrao 188 utakmica i postigao 81 gol, pomogavši im u osvajanju nacionalnog prvenstva dva puta, nacionalnog kupa i kupa UEFA, prešao je u Sevilju. Potom se vratio u domovinu, prvo u Njuels old bojs, i na kraju u Boku Juniors, gde je i završio igračku karijeru. Trenerska karijera mu nije bila toliko sjajna kao igračka, a kao najznačajniji detalj ističe se vođenje Argentine, koju je odveo na Svetsko prvenstvo 2010. godine, gde je završila ušešće kao peta.

Foto: Colorsport/REX/Shutterstock.com

Tokom života nisu ga izbegle kontroverze i problemi. To se najviše odnosi na korišćenje kokaina i alkoholizam. Zavisnost od kokaina uzela je maha tokom boravka u Napulju i donela mu je suspenziju i mnoge probleme. Između 2000. i 2004. godine imao je zdravstvenih problema, najviše sa srcem i gojaznošću, zbog čega je morao na operaciju. Uprkos svemu tome, fudbalski talenat i umeće neosporni su i liste najboljih fudbalera i golova jednostavno ne mogu da prođu bez njega. Slava mu.

Izvor: The Guardian

Naslovna fotografija: Archivo El Grafico/Getty Images