Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 razloga zbog kojih je plivanje dobro za vas

AUTOR: CityMagazine 05 Apr, 2019
5 razloga zbog kojih je plivanje dobro za vas

Postoje mnoge koristi od plivanja, bilo da imaju veze sa zdravljem ili drugim aspektima našeg života. Fizioterapeuti i drugi doktori često preporučuju ovu aktivnost ljudima svih uzrasta, a ona je poznata kao posebno efektna za one koji se oporavljaju od povreda.

U sledećim redovima ćemo vam otkriti 5 razloga zbog kojih je plivanje dobro za vas. Pa, da počnemo…

1. Plivanje je dobro za zglobove

Kada se oporavljate od povrede zglobova i oni nisu u stanju da izdrže veliki napor, plivanje se nameće kao odlična alternativa drugim vidovima treninga. Na ovaj način ste i dalje aktivni, a voda u kojoj plivate će takođe smanjiti bol koji osećate zbog povrede.

2. Plivanje se preporučuje trudnicama

Ako očekujete bebu, previše naporne vežbe ne dolaze u obzir. To ipak ne mora da znači da morate skroz da ispadnete iz forme. Plivanje se nameće kao prirodan izbor za rekreaciju budućih majki, a ne smeju se zaboraviti ni blagotvorni efekti ove aktivnosti na smanjenje bolova u leđima.

Postoje mnoge koristi od plivanja

Postoje mnoge koristi od plivanja

3. Plivanje je dobro za srce

Redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a ne postoji bolji način da se rekreirate od odlaska na bazen. Postoje mnogi dokazi da plivanje smanjuje nivo šećera u krvi, a samim tim i sprečava pojavu dijabetesa.

4. Plivanje se preporučuje asmatičarima

Vlažnost vazduha unutar prostorije gde se nalazi bazen pogoduje asmatičarima. U jednoj naučnoj studiji iz 2007. je takođe otkriveno da kod ljudi koji imaju blage simptome ove bolesti, plivanje poboljšava rad pluća i smanjuje osetljivost disajnih puteva.

5. Plivanje jača muskulaturu

Tokom plivanja se napreže i muskulatura našeg donjeg i našeg gornjeg dela tela. Osim za jačanje mišića, ova rekreativna aktivnost je dobra i za našu liniju. Procenjuje se da kada plivamo pola sata, utrošimo oko 200 kalorija.