Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Besplatni časovi joge i argentinskog tanga

AUTOR: Jelena Jovanović 26 Apr, 2020
Besplatni časovi joge i argentinskog tanga

Ovog proleća mnoge internet stranice nude različite besplatne sadržaje i mogućnost da ostanete u kontaktu sa onim što vas zanima, ili da otkrijete nešto sasvim novo. Na sajtu beogradskog Surya yoga studija redovno se mogu pratiti časovi joge, a beogradska škola argentinskog tanga, Tango Natural, osmislila je nedeljni program koji predstavlja uzbudljivi svet argentinskog tanga.  

Joga za sve uzraste

Surya yoga studio od kraja marta olakšava život u vanrednim okolnostima redovno postavljajući na svom sajtu časove koje su snimili instruktori ove škole. Sofija Pekić Quarrie ohrabruje starije sugrađane da vežbaju jogu u okviru serijala Joga za starije, Jutarnje razmrdavanje sa Anom donosi osnovne vežbe koje lagano uvode u uspešan dan, a u okviru Pozdrava sunca A i B sa Marinom možete saznati više o bazičnim vežbama zagrevanja iz aštanga vinjasa joge. Tu su i časovi na kojima se vežbaju asane za zdrava leđa, kao i oni kod kojih je fokus na vežbama za određene delove tela – za kičmu, stomačne mišiće, kukove, bokove. A u veselim joga avanturama za decu vežbanje za najmlađe prate interesantne priče i igrice.

Treninzi dostupni onlajn su namenjeni i početnicima, i onima koji već imaju određeno predznanje i iskustvo. Posebno je podsticajno vežbati redovno, pratiti nove časove (ili se vraćati na treninge koji vam posebno odgovaraju) i – napredovati.

Instruktori Syria joga studija (koji se nalazi na Vračaru, u Lozničkoj 11) navode da jogu doživljavaju kao nauku, igru i umetnost. Rukovode se željom da i oni sami, i oni koji vežbaju sa njima svakoga dana budu bolja verzija sebe. Podsećaju da joga blagotvorno deluje na zdravlje, predstavlja idealan način da se neutrališe razorni uticaj stresa, te da generalno poboljšava kvalitet života.

Svi koraci argentinskog tanga

Beogradska škola Tango Natural omogućila je svim zainteresovanima da magičan svet argentinskog tanga upoznaju iz raznih uglova. Besplatan online program Tango Natural realizuje se svake večeri, i može se pratiti na njihovoj Fejsbuk stranici  – Tango Natural Beograd.

Želja nam je da različit tango sadržaj bude dostupan i u ovom izazovnom periodu, da ljudi dobiju priliku da ostanu povezani sa plesom i tango kulturom, i da inspirišemo i pokrenemo na ples i vežbu u domovima – kroz vežbe prilagođene kućnim uslovima. Osmislili smo i nekoliko edukativnih programa koji još više približivaju i otvaraju čarobni svet tango muzike i plesa”, navode u školi Tango Natural.

Bilo da ste početnik bez ijednog tango koraka, ili zavisnik od ovog plesa (kojih je u Beogradu mnogo, iz brojnih divnih razloga) besplatni nedeljni tango program predstaviće vam tango na razne načine i ulepšati svakodnevicu. Svakog jutra u 10h je desetominutno neformalno razmrdavanje uz vesele zvuke milonge, a čas tanga, takođe sa Darkom, je ponedeljkom od 20.30h. Treninzi tehnike sa Sonjom su četvrtkom uveče, isto od 20.30h, a različite vežbe tehnike, pod imenom Večera sa Aleksandrom, Marijom i Lukom, na programu su sredom u istom večernjem terminu.

Muzička inspiracija utorkom donosi priču o muzikalnosti i zanimljive analize plesa slavnih svetskih parova, odnosno priču o tome kako i zašto neko pleše na određeni način. Relja, jedan od instruktora Tango Natural-a u ovoj emisiji analizira različite plesove i stilove, pronalazi u njima ideje i inspiracije, i predlaže vežbe koje se mogu praktikovati –  i samostalno kod kuće, i u nekom budućem tango zagrljaju.

Utorkom je na programu i Muzičko veče sa Sonjom, emisija koja predstavlja muzičku istoriju tanga, slavne tango kompozicije, različite autore i tango orkestre.

Zavodljivi tango ples nije samo dramatična i tužna priča koja se pleše – sve je mnogo uzbudljivije, izazovnije i kompleksnije. Argentinski tango pruža mogućnost da se izrazite, doživite razne emocije, uspravite, povežete sa sobom i osobom sa kojom plešete. Radio emisija koja se emituje subotom – Otvoreno o tangu bavi se različitim temama i demistifikuje mnogo toga. Nekoliko domaćina emisije govori o svojim iskustvima, i odgovara na pitanja i komentare. Do sada je bilo reči o prijatnim i neprijatnim stvarima u tangu, o vezi tanga i seksualnosti, i o biranju partnera za ples. Teme za emisiju biraju sami slušaoci glasanjem na FB stranici. 

Čitava akcija škole Tango Natural traje već skoro mesec dana, i nastaviće se do daljnjeg. Najveća beogradska škola argentinskog tanga, suočena sa izazovima i teškoćama usled aktuelne krize, ovog proleća uputila je i poziv svima koji žele da donacijom podrže njen rad – detalji se mogu videti na adresi – www.tangonatural.com/donacije.

Fotografije: Surya yoga i Tango Natural Beograd