Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

City letnja preporuka #37: Moon Fest 2019 – za ljubitelje planinarenja

AUTOR: CityMagazine 12 Aug, 2019
City letnja preporuka #37: Moon Fest 2019 – za ljubitelje planinarenja

Neobičan planinarski uspon u noći punog meseca možete doživeti ovog leta na Staroj planini, na istoku Srbije. Noćni uspon u kome ćete svitanje i buđenje planine dočekati na njenom vrhu organizuje Srbija za mlade (Serbia4Youth). U nedelji punog meseca, od 14. do 18. avgusta, u okviru Moon Festa na Staroj planini organizuje se Sky Active Camp. U okviru kampa održače se kurs preživljavanja (sigurnog boravka u prirodi), fitnes na otvorenom, škola planinarenja, radionica streličarstva, Igre bez granica, razne rekreativne aktivnosti…

A hajlajt kampa je noćni uspon na Midžor, 17. avgusta. U noći punog meseca će se najpre u lokalnom kafiću organizovati posmatranje zvezdanog neba i Meseca, i predavanje profesora Matematičkog fakulteta u Nišu o Mesecu, zvezdama i planetama. Uspon počinje oko jedan sat nakon ponoći, traje do pola pet ujutru, i jedinstvena je prilika da sagledate planinske pejzaže nestvarno obasjane mesečinom.

Jutarnje planinarenje natrag je istom stazom, do planinarskog doma Babin zub. Ukupna dužina staze je 20 kilometara, najviša tačka je na nadmorskoj visini od 1.450 metara. Noćni uspon će obezbeđivati spasioci Gorske službe spasavanja Srbije.