Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

City letnja preporuka #39: Svetsko prvenstvo u košarci 2019.

AUTOR: Filip Milosavljević 08 Aug, 2019
City letnja preporuka #39: Svetsko prvenstvo u košarci 2019.

U pitanju je nešto što mnogi nazivaju „početkom nove ere“ ovog turnira, prvo takmičenje koje se ne održava iste godine kad i Svetsko prvenstvo u fudbalu, i prvo sa 32 nacionalne selekcije umesto 24. Ono što je najvažnije za sve čitaoce jeste da je Srbija među tim reprezentacijama i da će naciju ponovo uhvatiti groznica navijanja za selektora Aleksandra Sašu Đorđevića i njegove izabranike koji brane srebrnu medalju ostvarenu na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014. godine.

Prve prepreke na putu do bilo koje medalje jesu rivali iz grupne faze, selekcije Angole, Filipina i Italije, a prvi okršaj srpski reprezentativci imaće 31. avgusta u 9:30 sa selekcijom Angole.

Ulozi su uvek visoki na ovakvim međunarodnim turnirima, a ovaj predstavlja najznačajniji u svetu reprezentativne košarke. Osim medalja, učesnici će juriti i priliku za direktan plasman na Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju. S ovogodišnjeg prvenstva, mesto u muškoj konkurenciji ostvariće osam prvoplasiranih ekipa, uključujući i Japan, koji je domaćin naredne Olimpijade. Od učesnika treba izdvojiti selekcije Češke i Crne Gore kao debitante na ovom turniru, a branilac titule je selekcija Sjedinjenih Američkih Država.

FIBA Svetsko prvenstvo u Kini biće održano od 31. avgusta do 15. septembra

FIBA Svetsko prvenstvo u Kini biće održano od 31. avgusta do 15. septembra

Počeci Svetskog prvenstva u košarci povezuju se s 1948. godinom, kad je predloženo kao pandan FIFA Svetskom prvenstvu u fudbalu. Prvo izdanje održano je 1950. godine u Buenos Ajresu, pošto je Argentina bila jedina koja je prihvatila takvu odgovornost, a ujedno je iskoristila priliku da postane prvi osvajač zlatne medalje. To i narednih šest izdanja prvenstva, zaključno s 1974. u San Huanu, održano je po sistemu turnira. Učestvovalo je osam selekcija, igrala je svaka sa svakom i rangiranje se vršilo po tome ko je osvojio najviše poena.

Prvenstvo u Kezon Sitiju 1978. uvelo je kup-sistem, po kome su selekcije raspoređene u grupe, a potom se sistemom eliminacije ide do zlata, kao i danas. Broj učesnika varirao je iz godine u godinu iz različitih nesportskih razloga, tako da je bilo od 13 do 24 ekipe, najčešće 16. Od 2006. do 2014. godine utvrđen je stabilan sistem s 24 ekipe, koji se od ovogodišnjeg turnira menja u takmičenje s 32 ekipe.

Košarkaška reprezentacija Srbije / Izvor: FIBA

Košarkaška reprezentacija Srbije / Izvor: FIBA

Među najuspešnijim ekipama u dosadašnjem poretku nalaze se Sjedinjene Američke Države, Srbija (kao nosilac svih medalja koje je osvojila SFR Jugoslavija, SR Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i na kraju Srbija), Rusija (kao nosilac medalja koje je osvojio Sovjetski Savez), Brazil i Argentina. Naredno takmičenje održaće se 2023. godine u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.