Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Fitnes saveti za početnike u teretani

Ukoliko se ranije niste bavili fizičkom aktivnošću, a voleli biste da počnete, znajte da su izuzetno važni kvalitetni fitnes saveti za početnike u teretani.

Napravite prvi korak: Iako se možda ranije niste bavili sportom i potrebni su vam fitnes saveti za početnike u teretani, važno je da krenete, a onda i da postavite sebi cilj. Trenirajte za trijatlon ili se pridružite sportskoj ligi, jer ovakvi ciljevi će vas još više pokrenuti.

Izađite iz zone komfora: Postoji mnogo aktivnosti koje biste mogli da probate, i možda će vam se dopasti nešto što niste ni pomišljali da ćete raditi. Neka vam fitnes saveti za početnike u teretani posluže za motivaciju, pa uzmite u obzir možda i neke trkačke događaje sa preprekama.

Počnite sa malim ciljevima: Dobro je ako imate neki veliki fitnes cilj, ali pre nego što se, na primer, prijavite za maraton, istrčite prvo trku od 5 kilometara. Koristite odlične aplikacije za trening, gde se takođe mogu pronaći dodatni fitnes saveti.

Kombinujte stvari: Uz istu aktivnost 6-9 nedelja, sagori se manje kalorija i izgradi manje mišića, jer su naviknuti. Pokušajte sa intervalnim treninzima: jači tempo na minut, zatim usporite, pa ponovite. Kasnije možete i sami da odredite svoj tempo.

Obezbedite odobrenje doktora: Ako niste aktivni trenutno, razgovarajte sa doktorom ako imate neki zdravstveni problem ili redovno pijete lekove. Vežbajte 3 puta nedeljno po 10-15 minuta, pratite savete, pa pojačavajte vreme i intenzitet.

Jedite i pijte svoje gorivo: I u ishrani su važni saveti za početnike, pa tako pre vežbanja uzmite ugljene hidrate (sok ili nešto slatko) za energiju. Nakon napornog treninga, kombinujte ugljene hidrate i proteine, a nakon laganog treninga, neka i obroci budu takvi.

Pijte dovoljno vode: Ako ste dehidrirani, mišići mogu da se zgrče, čime se povećava rizik od iscrpljenosti usled toplote, ali i srčanog udara. Dva sata pre vežbanja, popijte 2-3 čaše vode, tokom treninga jednu čašu na svakih 10-20 minuta, a nastavite i kasnije.

Uradite trening snage: Iako je možda maraton centar vaših kardio vežbi, vežbajte snagu i odradite trening izdržljivosti. Jaki mišići sagorevaju više kalorija, pomažu pri prevenciji povreda i grade jače kosti.

Obucite se udobno: Potražite pamuk koji ne upija znoj, a na hladnim temperaturama, obucite se slojevito, pa skidajte slojeve kako se zagrevate. Fitnes saveti za početnike u teretani tiču se, dakle, i odeće, jer je veoma važno da bude odgovarajuća.

Naučite pravilno da radite vežbe: Uz lošu tehniku, lako se možete povrediti dok vežbate. Savete za poboljšanje tehnike može da vam da trener u teretani, a možete i da pronađete savete i u fitnes magazinima, kao i onlajn.

Izvor: Web MD

Fotografije: Pexels