Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Mačevanje „svetlosnom sabljom“ je postalo sport u Francuskoj

AUTOR: CityMagazine 21 Feb, 2019

Serž Obali, generalni sekretar federacije, izjavio je da je fizička neaktivnost mladih zabrinjavajuća i da će to imati velike posledice na njihovo zdravlje u budućnosti. Iz tog razloga on se nada da će im ovaj sport koji spaja staru veštinu i nove tehnologije pomoći da se vrate u formu jer, kako dodaje, „sada samo vežbaju palac dok skroluju sadržaj na svom telefonu“.

Zainteresovani imaju priliku da se mačuju u nekim od novootvorenih klubova koji nude mogućnost borbi svetlosnim sabljama. Tokom duela takmičari nose masku i zaštitni oklop, a borbe traju dok jedan od njih ne osvoji 15 bodova (različiti udarci sabljom donose različiti broj bodova) ili ima više bodova nakon 3 minuta. Zanimljivo je da pravila sporta nalažu da takmičari moraju da zamahuju sabljom tako da njen vrh u jednom trenutku bude iza njih. Time se obezbeđuje da će borbe izgledati kao one u Ratovima zvezda, a ne kao tipično sportsko mačevanje.

Verujemo da će borbe svetlosnim sabljama narednih godina postati još popularnije. Uostalom, zar se mladi ranije nisu odlučivali za mačevanje nakon gledanja filmskih avantura Robina Huda, Zoroa i Tri musketara? Svako vreme ima svoje heroje, a od 1977. su za mnoge ljude neprikosnoveni Luk Skajvoker, Obi Van-Kenobi, Rej i drugi likovi iz Ratova zvezda. Kada bolje razmislimo, čudi nas da je ovaj sport tek sad izmišljen!

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Sklekovima do dužeg života

Ako vam fali motivacija za redovno vežbanje, verujemo da će vas ovaj tekst inspirisati da ponovo počnete ozbiljno da shvatate…

Zašto nam nauka savetuje da budemo bolji

Retki su oni koji kroz život prolaze trudeći se da budu što gora verzija sebe. Na svu sreću, obično biva…

5 razloga zbog kojih je voda dobra za naš organizam

Neće vas iznenaditi ako vam kažemo da je voda zdrava za vaše telo. Ona poseduje 0 kalorija i šećera za…

Zdravlje zuba: 5 saveta koje ne bi trebalo da ignorišete

Čini se da tek kada se nešto desi našim zubima počinjemo ozbiljno da shvatamo savete stomatologa. Ne postoji dobar razlog…