Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovo su najbolji gradovi za bicikliste u ovoj godini

AUTOR: CityMagazine 07 Aug, 2019

Zamislite da mnoge svakodnevne distance možete lako i bez muke preći biciklom, uključujući put do posla i nazad, izlazak u grad i mnoge druge! U određenim gradovima, to je moguće zbog odlične infrastukture i zdrave navike. Na svake dve godine izlazi spisak gradova koji su najbolji za bicikliste pod nazivom Copenhagenize Index. Gradovi se rangiraju na osnovu ranije utvrđenih parametara, poput infrastrukture, bezbednosti u vožnji i drugih.

Na ovogodišnjem indeksu, na prvom mestu je Kopenhagen, u kome čak 62% stanovništva ide na posao biciklom. Mnogi mostovi i obeležene staze olakšavaju to, a lokalne vlasti konstantno rade na unapređenju infrastrukture. Na drugom mestu je Amsterdam, u kome se proširuju staze i menjaju raskrnice kako bi bile što bezbednije za bicikliste. Takođe, postoji plan da se do 2025. godine ukloni 11.000 automobilskih parking mesta kako bi se taj prostor iskoristio za bicikle, trotoare i drveće.

Da li i vi rado vozite bicikl?

Da li i vi rado vozite bicikl?

Treće mesto rezervisano je za još jedan holandski grad, Utreht. On je poznat po inovacijama i dobroj volji političara, tako da oni čak planiraju da do 2030. godine udvostruče koriščenje bicikala za odlazak i povratak sa posla. Četvrto je zauzeo Antverpen zbog posvećenosti poboljšanju biciklističkih staza i želji da se brzina ograniči na 30km/h u 95% ulica. Top 5 zaokružio je Strazbur, zbog plana da se staze prošire iz grada i u predgrađa.

Većina ostalih gradova u top 20 su iz Evrope, sa par izuzetaka. Tu su Montreal i Vankuver u Kanadi, Tokio u Japanu i Tajpej na Tajvanu. Kako se vama čini ova lista, da li biste voleli da i vaš grad ima više mogućnosti za bezbednu vožnju bicikala?

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

City letnja preporuka #25: Gelato di Natura

Nezaobilazno osveženje i jedna od omiljenih poslastica u ovim vrelim letnjim danima su svakako sladoledi, a sinonim za one vrhunskog…

Ovo je najveći faktor za razvoj autizma

Istraživači i roditelji već decenijama pokušavaju da otkriju šta je uzrok poremećaja autističnog spektra (ASD). Najnovija studija koja je zasnovana…

Kako ublažiti simptome uboda insekata

Pored znojenja i nepodnošljive vrućine, toplo vreme donosi još jedan problem. U pitanju su sitni insekti koje čak i ne…

Da li vam vino može pomoći da smršate?

Probali ste sve moguće dijete, ali nikako vam ne polazi za rukom da izgubite kilograme? Možda bi vam čaša vina…