Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Samo u Japanu: Trka kancelarijskim stolicama

AUTOR: CityMagazine 18 Jun, 2019
Samo u Japanu: Trka kancelarijskim stolicama

Stotine takmičara je učestvovalo u trci u japanskom gradiću Hanju. Oni nisu trčali, niti su vozili bicikl ili automobil, već su se niz ulicu kotrljali ni manje ni više nego na kancelarijskim stolicama sa točkićima!

Ukupno je učestvovalo pedeset pet timova od kojih svaki ima tri člana, a za pobednika je izabran tim Kicugava Unju iz Kjota. U ovom svojevrsnom takmičenju izdržljivosti trijumfuje ona grupa učesnika kojoj pođe za rukom da napravi najviše krugova na stazi od 200 metara u periodu od dva sata. Trkači svoju stolicu „voze“ unazad zbog čega uopšte nije retkost da se mnogi od njih pre ili kasnije prevrnu.

Autor ovog nesvakidašnjeg sporta je gospodin po imenu Cujoši Tahara. On je organizovao prvu trku kancelarijskim stolicama u Kjotu još pre desetak godina. Kao inspiraciju za svoju sportsku disciplinu on je naveo trku izdržljivosti 24 sata Le Mana koja se, kao što i njeno ime kaže, odigrava čitav jedan dan. Isto tako ga je zaintrigirala trka triciklima kojoj je igrom slučaja prisustvovao 2009.

Sport je u međuvremenu stekao solidnu popularnost u Japanu pa se svake godine organizuje deset Grand Pri trka kancelarijskim stolicama u različitim gradovima Zemlje izlazećeg Sunca. Ostaje da se vidi da li će se trend proširiti i na ostale zemlje sveta, ali ne vidimo razloga da se to ne dogodi budući da ionako većina nas ceo dan trenira ovaj sport kada se na svojoj kancelarijskoj stolici kotrljamo od radnog stola do fotokopir aparata i nazad.