Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sklekovima do dužeg života

AUTOR: CityMagazine 19 Feb, 2019

Oni su otkrili da sklekovi značajno smanjuju rizik pojave kardiovaskularnih oboljenja kod osoba muškog pola, a došli su i do magične brojke sklekova koju jedan sredovečan muškarac treba da uradi odjednom da bi imao šansu za dug život. U pitanju je 40 ponavljanja ove vežbe.

U studiji je učestvovalo 1.104 vatrogasaca prosečne starosti od 39.6 godina. Naučnici su 10 godina detaljno pratili njihovo zdravstveno stanje, ali i fizičku aktivnost. Oni su proveravali koliki je maksimalni broj sklekova koji mogu da urade različiti pojedinci, ali i njihovu izdržljivost na traci za trčanje.

A koliko sklekova vi možete da uradite?

A koliko sklekova vi možete da uradite?

Ispostavilo se da sklekovi ipak imaju presudnu ulogu. Naime, svih 39 osoba koje su patile od kardiovaskularnih oboljenja u datom periodu se nisu baš proslavile u ovoj vežbi. Nekima je pošlo za rukom da urade do 40 sklekova, a neki su jedva uspeli da završe 10.

Naučnici su zaključili da je naš kapacitet za ovu vežbu jedan od najbitnijih faktora dugog života, ali su se ogradili izjavom da je njihovo istraživanje bilo limitirano na aktivne muškarce srednjih godina i da je potrebno da svoje rezultate uporede sa drugim studijama koje obuhvataju i osobe drugog starosnog doba.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Zašto nam nauka savetuje da budemo bolji

Retki su oni koji kroz život prolaze trudeći se da budu što gora verzija sebe. Na svu sreću, obično biva…

5 razloga zbog kojih je voda dobra za naš organizam

Neće vas iznenaditi ako vam kažemo da je voda zdrava za vaše telo. Ona poseduje 0 kalorija i šećera za…

Zdravlje zuba: 5 saveta koje ne bi trebalo da ignorišete

Čini se da tek kada se nešto desi našim zubima počinjemo ozbiljno da shvatamo savete stomatologa. Ne postoji dobar razlog…

Da li biste probali avokado latte?

Svi znamo da je tost sa avokadom odavno postao omiljeni doručak među mnogim poznatim ličnostima i gastronomskim pomodarima. Sledeći ovaj…