Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Srbija prvi put domaćin Svetskog prvenstva u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama

AUTOR: CityMagazine 17 Apr, 2019
Srbija prvi put domaćin Svetskog prvenstva u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama

Ko će biti pobednik Svetskog prvenstva u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“, čiji domaćin je po prvi put Srbija i gde će učestvovati više od 40 država, saznaćemo u periodu od 2. do 5. maja, u Smederevskoj tvrđavi.

U okviru spektakularne kulturne lokacije i srednjovekovnog zdanja, Smederevske tvrđave, posetioci će biti u prilici da tokom četiri dana dožive doba srednjeg veka i pogledaju kako su nekada izgledale bitke vitezova.

Ovaj svetski spektakl se već 10 godina održava širom Evrope, a Smederevska tvrđava, poslednja prestonica srpske srednjovekovne države koja je svedok burnih istorijskih vremena, ove godine će prvi put u okviru manifestacije Bitka nacija otkriti deo tajni koje skriva u svojim visokim zidinama.

U okviru sportskih aktivnosti, uzbudljivih predstava i autentične atmosfere srednjeg veka, posetioci će sva četiri dana ove manifestacije moći da uživaju u koncertima muzičke grupe Spiritual Seasons, a nakon dešavanja u tvrđavi, očekuje ih muzički program na gradskom trgu.

„Bitka nacija“ će obuhvatiti sportske aktivnosti, predstave i muzičke nastupe

„Bitka nacija“ će obuhvatiti sportske aktivnosti, predstave i muzičke nastupe

Prvog dana manifestacije, u četvrtak 2. maja, publika će moći da pogleda nominacije, ali i finalnu grupnu borbu u okviru koje učestvuje po 5 članova iz svakog tima, kao i nominacije za žene i takmičenje u srednjovekovnim kostimima i oklopima koje će biti upriličeno u dvorcu. Nakon dešavanja u tvrđavi muzički program se seli na gradski trg nastupima grupa The Rock, Nikola Čubrilo Band i Generacija 5.

Izvođenje muzičke grupe Spiritual Seasons obeležiće i drugi dan Bitke naroda, petak 3. maj, kada će se odigrati nominacije za muškarce i žene za individualne borbe 1 na 1, ali i za grupne borbe u kojima učestvuje po 5 članova žeskog i po 12 članova muškog tima. Na gradskom trgu, u petak će nastupiti grupe Faust, Stare Kuke i Yu Grupa.

U subotu 4. maja, biće održane nominacije za muške i ženske individualne dvoboje 1 na 1, kao i nominacije za borbu protiv muškaraca. Posetioci tvrđave će tog dana moći da uživaju i u nominacijama za muškarce za grupne borbe u kojima učestvuje po 30 članova tima, u nominacijama za žene koje se bore sve protiv svih, ali i u borbi vitezova 15. veka u punom oklopu. Dešavanja na gradskom trgu će obeležiti grupe Prljavi Romeo, Alogia i Orthodox Celts.

Autentična atmosfera srednjeg veka garantuje dobru zabavu

Autentična atmosfera srednjeg veka garantuje dobru zabavu

Finalni dan manifestacije, nedelja 5. maj, publici će priuštiti finalne nominacije za muškarce i žene u individualnim borbama, za muškarce i žene u Pro-fights kategoriji, kao i nominacije za muškarce koji učestvuju u grupnim borbama sa po 150 članova svakog tima. Ovaj dan će biti obeležen dodelom nagrada za učesnike koji se budu istakli svojim umećem u disciplinama srednjovekovnih borbi, ali i završnim muzičkim koncertom grupe Irdorath iz Belorusije.

Tokom četiri dana ovog velikog festivala kulture i sporta, Smederevo će postati prestonica srednjovekovnih sportskih veština. Smederevska tvrđava, grandiozni spomenik srpske kulture i monumentalni grad despota Đurađa Brankovića i njegove žene Jerine, koji se nalazi na mestu gde se malena reka Jezava uliva u veliki i moćni Dunav, posetiocima će dočarati deo burnih istorijskih vremena i oživeti mitove i legende najveće nizinske tvrđave u Evropi.