Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tri stvari koje morate znati ako planirate da trenirate na vrućini

AUTOR: CityMagazine 20 Jul, 2019
Tri stvari koje morate znati ako planirate da trenirate na vrućini

Ako ste vi jedna od takvih osoba, trebalo bi da obratite pažnju na tri stvari koje vam mogu pomoći da izbegnete ove negativne efekte vežbanja na vrućini.

1. Upoznajte se sa simptomima toplotnog udara

Toplotni udar vam neće samo poremetiti plan treniranja, već će ostaviti ozbiljne posledice po vaše zdravlje. Iz tog razloga je bitno da znate njegove simptome. Ako se tokom vežbanja na vrućini preterano znojite, osećate veliku žeđ, boli vas glava, čini vam se da vam srce ubrazno lupa i imate problema sa disanjem, obavezno zaustavite trening i sklonite se negde gde je svežije. U slučaju da ste doživeli nesvesticu, ne libite se da kontaktirate doktora.

Treniranje na najvećoj vrućini se ne preporučuje

Treniranje na najvećoj vrućini se ne preporučuje

2. Izbegavajte treniranje u vreme kada su najveće vrućine u toku dana

Doktori preporučuju da leti vežbate odmah čim ustanete dok je još malo svežije napolju ili uveče kada se donekle smanji vrućina. Ako trenirate napolju kada je temperatura preko 26 stepeni Celzijusovih i visoka vlažnost vazduha, povećavate rizik dobijanja sunčanice. Kada je temperatura napolju iznad 30 stepeni Celzijusovih, najbolje je da preskočite ceo trening.

3. Ne zaboravite da se hidrirate

Naše telo zahteva dosta tečnosti tokom velikih vrućina, ali ipak nije svejedno šta unosimo u naš organizam. Izbegavajte diuretike kao što su kafa, alkohol i gazirana pića, već se potrudite da popijete dovoljne količine obične vode. Najbolje je da to učinite pre i posle treninga, ali je korisno da imate flašicu vode pored sebe i tokom vežbanja.