Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
U Španiji postoji škola za sirene

U Taragoni, gradu na mediteranskoj obali u blizini Barselone, pre oko šest godina otvorena je Akademija mediteranskih sirena u kojoj polaznice imaju priliku da se upoznaju sa istorijom ovih mitskih stvorenja koje izgledaju kao kombinacija žene i ribe.

Ovu neobičnu školu osnovala je Suzana Seuma, koja je pre toga bila zaposlena kao menadžer u IT kompaniji. Kada je, međutim, doživela saobraćajnu nesreću u kojoj je povredila nogu, ona je odlučila da se vrati svom snu iz detinjstva i postane sirena (!?).

Suzana Seuma / Foto: © Guia Besana/Anzenberger/eyevine

Zajedno sa prijateljem i pasioniranim plivačem Alehandrom Rodrigezom ona je 2014. osnovala Akademiju mediteranskih sirena, a s obzirom na činjenicu koliko je ljudi bilo zainteresovano da pohađa ovu školu, Suzana očigledno nije bila jedina koja je sanjala da bude sirena.

Većinu polaznika akademije čine devojčice i mlađe žene, ali ponekad se pojavi i koji muškarac koji, naravno, uči da bude Triton, grčki morski bog koji, kao i sirene, ima telo ljudskog bića i rep ribe. Svi oni imaju priliku da nauče i usavrše različite specijalne tehnike plivanja i disanja pod vodom, kako bi što savršenije imitirali sirene.

I muškarci su dobrodošli na akademiju / Foto: © Guia Besana/Anzenberger/eyevine

Pre nego što nauče da plivaju kao sirene, polaznici škole se upoznavaju sa njihovom mitološkom istorijom, ali i njihovim značajem za kulturu Mediterana. „Taragona je nekada bio rimski grad, a svi znamo da su Rimljani preuzeli bogove i mitologiju od starih Grka, uključujući i predstavu o mitskim bićima kao što su sirene“, izjavio je Alehandro Rodrigez o svom rodnom gradu.

Buduće sirene se uče i da čuvaju morsku životnu sredinu / Foto: © Guia Besana/Anzenberger/eyevine

Suzana i Alehandro su svoju akademiju takođe iskoristili da skrenu pažnju na značaj zaštite morske životne sredine. Oni redovno drže predavanja o ekologiji, a povremeno i organizuju čišćenje priobalnih područja.

Akademija mediteranskih sirena je ove godine odškolovala svoju šestu generaciju, a ovaj nesvakidašnji kurs će uskoro moći da se pohađa i u Barseloni i na ostrvu Tenerife.

Izvor: Culture Trip

Autorka naslovne slike: © Guia Besana/Anzenberger/eyevine